Veelgemaakte fouten op zakelijke social media

Social media kan je onderneming enorm laten groeien. Je bereikt met zakelijke social media meer mensen en bouwt aan je naamsbekendheid. Maar wat als je deze resultaten nog niet ziet, ondanks de tijd en moeite die je erin steekt?

Als jouw zakelijke social media onsuccesvol blijven, maak je misschien een van deze veelgemaakte fouten.

1. Je insteek is te commercieel

Ondanks dat we het zakelijke social media noemen, hoeft niet elk bericht commercieel te zijn. Op die manier is elke post simpelweg een advertentie, in plaats van waardevolle content.

Zorg dus dat je tussen de commerciële posts ook genoeg luchtige, persoonlijke niet-commerciële berichten plaatst. Houd voor de verdeling tussen commercieel en informatief de 80/20 regel aan, waarbij 80% van de berichten je volgers informeert en slechts 20% van je berichten jouw bedrijf, dienst of product promoot.

Houd voor de verdeling tussen commercieel en informatief de 80/20 regel aan, waarbij 80% van de berichten je volgers informeert en slechts 20% van je berichten jouw bedrijf, dienst of product promoot.

2. Je gebruikt je zakelijke social media sporadisch

Hier en daar iets publiceren wanneer het toevallig uitkomt, is voor jezelf efficiënt. Je zakelijke social media account heeft daar alleen weinig aan. Consistent posten is namelijk een belangrijke voorwaarde voor succes op zakelijke social media. Sporadisch posten zorgt er in veel gevallen zelfs voor dat je volgers de berichten niet eens zien!

Stel daarom een content kalender op. Hierin plan je van tevoren wanneer je welke content publiceert. Zo is er nooit opeens een leegte tussen je social media berichten, omdat je die maand geen tijd had om iets te posten.

3. Je bent op te veel of verkeerde kanalen actief

Wat vaak gebeurt wanneer een bedrijf zakelijke social media wil inzetten, is het aanmaken van accounts op alle bekende kanalen. Het is zeker goed om op verschillende kanalen actief te zijn, hier moet alleen wel een goede redenering achter zitten.

Uitdagingen wanneer je op veel verschillende kanalen post, kunnen zijn:

Te weinig tijd om alles bij te houden

Er is veel tijd nodig om te reageren op comments, privéberichten te beantwoorden, posts te bedenken, visuals en bijschriften te creëren, zakelijke social media KPI’s te meten en hierover te rapporteren, en ga zo maar door.

Je doelgroep niet bereiken

TikTok is leuk, maar een doelgroep van 50+ jaar is hier moeilijk te bereiken. Vergelijk elk kanaal met je doelgroep, onderzoek waar zij het meest actief op zijn en met welk doel. Kies op basis daarvan 1-3 kanalen om op te focussen. Verplaatst of verspreidt de doelgroep zich naar andere kanalen? Dan kun je op dat moment meebewegen.

Kanaal-specifieke content bedenken en maken

Ga voor jezelf na wat het nut is van de verschillende zakelijke social media kanalen. Post je bijvoorbeeld overal hetzelfde of heeft elk kanaal een andere insteek? 

Let op: zelfs als je overal hetzelfde plaatst, moet je voor elk kanaal verschillende formaten en regels aanhouden. Deze kleine aanpassingen kosten meer tijd dan je misschien denkt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Links in bijschriften – op Instagram kun je deze link niet aanklikken in de beschrijving. Je zult de tekst moeten aanpassen en de link in je profiel URL moeten toevoegen.
  • Afmetingen – Voor LinkedIn posts werken liggende foto’s beter, op Stories zijn verticale verhoudingen vereist.
  • Hoeveelheid tekst – Een lang artikel kun je beter op LinkedIn plaatsen dan op Facebook of Instagram.

4. Je meet je zakelijke social media succes verkeerd

Succesvol zijn op social media is subjectief. Weinig volgers of likes hoeft niet te betekenen dat je niet succesvol bent. Het hangt allemaal af van je doelen.

Zorg dus dat je eerst de doelen voor je zakelijke social media duidelijk maakt. Is je doel om zoveel mogelijk nieuwe klanten aan te trekken? Dan zijn volgers en bereik interessant om bij te houden. Wil je alleen meer websitebezoekers? Dan maakt het niets uit hoeveel likes of comments je hebt, als de kliks naar je website maar stijgen.

5. Je hebt er zelf de kennis, tijd of motivatie niet voor

Niemand kan alles alleen doen. Heb je zelf geen tijd om je zakelijke social media bij te houden? Zie je het belang ervan, maar weet je zelf niet hoe je het moet aanpakken? Of heb je er simpelweg geen passie voor?

Besteed jouw zakelijke social media dan uit aan SocialForYou. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.