Wat is Social media marketing?

Social Media Marketing verhoogt de online zichtbaarheid van veel bedrijven. Maar wat is het precies en hoe kun jij het gebruiken om een aanwezigheid op te bouwen? Met de uitleg in dit blog, kun jij deze techniek straks succesvol inzetten!

Definitie van social media marketing

Social Media Marketing is een marketingtechniek waarbij sociale media worden ingezet met als doel marketing (communicatie) doelstellingen te realiseren (bron). Kort gezegd: het promoten van bedrijven via Facebook, Instagram of een soortgelijk medium, om marketingdoelen te bereiken. Social selling kan ook onderdeel zijn van je social strategie. Dit promoten kan op een betaalde manier d.m.v. advertenties op social media en een organische manier d.m.v. trefwoorden (SEO technieken), of een combinatie van de twee.

Adverteren: betaalde social media marketing

Via social media kanalen zijn verschillende mogelijkheden om je online bereik te vergroten. Eén van die opties is adverteren: je kunt advertenties plaatsen in de vorm van een tekst, foto, video of link. 

Op Facebook zijn hier twee manieren voor: 

  1. een advertentie creëren met als enige doel adverteren, of 
  2. een bericht dat je al geplaatst hebt ‘boosten’, oftewel het bestaande bericht inzetten als advertentie

Instagram heeft dezelfde twee opties. Aangezien Facebook inmiddels ook eigenaar is van Instagram, kun je via Facebook gemakkelijk eenzelfde online advertentie inzetten op beide platforms. Dit scheelt een hoop tijd! Via LinkedIn kun je social media campagnes instellen: dit werkt vrijwel hetzelfde als bij Facebook, maar biedt iets uitgebreidere opties voor zakelijk ‘targeten’. Handig dus, als je een specifieke B2B doelgroep hebt.

Zorg bij het adverteren voor zoveel mogelijk aantrekkelijke visuele content. Twitterberichten met afbeeldingen worden 150% meer gedeeld dan tweets zonder afbeelding (bron) . Posts op Facebook met afbeeldingen krijgen 2.3x meer interactie. Video advertenties plaatsen op LinkedIn vergroot de kans 5x meer op conversaties  dan bij andere content (bron). 

Social Media Marketing is een marketingtechniek waarbij sociale media worden ingezet met als doel marketing (communicatie) doelstellingen te realiseren (bron).  Mensen klikken liever op organische posts als ze zoeken via Google (8,5x meer) dan op betaalde advertenties (bron)

Organische groei: gratis social media marketing

Betaalde groei d.m.v. adverteren is het tegenovergestelde van organische groei via social media. Met betaalde content (d.m.v. advertenties) wordt betaald voor de inhoud om deze te verspreiden. Organische content, wordt verspreid zonder ervoor te betalen.  Bij promotie denk je misschien meteen aan betaalde advertenties. Het kan echter ook gratis, juist online! De volgende opties zijn manieren waarmee je gratis meer bereik en zichtbaarheid kunt opbouwen:

1. Anderen je berichten laten delen

Dit doe je door bijvoorbeeld een winactie in te zetten.  De deelnemers maken door jouw bericht te delen (taggen/volgen) kans op een leuke prijs. Winacties zijn ook goed inzetbaar als samenwerking met een ander account: als de deelnemers beide accounts moeten volgen om mee te doen, krijg je gegarandeerd een aantal nieuwe volgers.

2. Populaire of juist niche hashtags gebruiken

Hashtags zijn populaire zoekwoorden die jouw doelgroep bereikt op social media. Als jij een installatiebedrijf hebt, zullen potentiële klanten je sneller vinden met de hashtag #installatietechniek.
Aan de andere kant zijn sommige hashtags iets te voordehandliggend, en daardoor te vaak gebruikt om daarin de top te kunnen bereiken. Daarom is het goed om jouw niche te gebruiken als zoekwoord. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van #printshop (578.000 andere posts met deze hashtag), gebruik maken van #PrintenInAmsterdam (minder dan 100 andere posts met deze hashtag). 

3. Locatie tags toevoegen aan berichten

Een locatie toevoegen aan je social media bericht is een simpele manier om meer bereik te stimuleren. Gebruikers die normaal gezien misschien niet zouden weten dat jouw account bestaat, zullen je nu tegenkomen doordat ze op dezelfde locatie zoeken. Zelfs als ze je niet meteen volgen of doorklikken naar de website, zit je nu onbewust wel in hun herinnering als een lokaal bedrijf waar ze in de toekomst op terug kunnen komen.

4. Search Engine Optimization (SEO) technieken gebruiken in je teksten

Door relevante zoekwoorden te verwerken in je Instagram captions, LinkedIn artikelen of blogs, kun je makkelijker gevonden worden. Zowel op het platform waar je je tekst geplaatst hebt, als via Google. Hoe beter je gevonden wordt via verschillende zoekmachines, websites, of pagina’s, hoe beter je online zichtbaarheid.

Wat is het voordeel van organische social media?

Organische goede content maken kost tijd, maar je bent gelukkig geen extra kosten kwijt voor advertenties, die behoorlijk op kunnen lopen. Daarnaast klikken mensen liever op organische posts als ze zoeken via Google (8,5x meer) dan op betaalde advertenties (bron). Ons advies is om met te starten met organische content voor social media posts,  om te meten wat aanslaat en een lange termijn groei te ontwikkelen. Je kunt op basis hiervan een strategie ontwikkelen voor betaalde content (advertenties). Voor snelle korte termijn resultaat kun je ook een advertentie of campagne opstellen op basis van je best scorende content.

Social media marketing uitbesteden?

Zie je wel de voordelen van social media marketing in, maar heb je zelf geen tijd of interesse om social media accounts op te bouwen en te onderhouden? Huur dan een expert in. Via SocialForYou heb je direct content met jouw social media expert, die een plan opstelt, content creëert en de voortgang bijhoudt. Neem contact met ons op voor meer informatie.