Wat is de Google Bert Update?
Zoals Google zelf al zei: wanneer wij iets opzoeken in Google Search, weten we soms niet wat we precies moeten intypen om ons antwoord te vinden. Daarom is de nieuwe Bert update van Google (Bidirectional Encoder Representations from Transformers, oftewel BERT) gefocust op context. Wij leggen je uit wat dit betekent voor jouw SEO tactiek en je positie in de zoekmachine.
Focus op context vs. Keywords
Als je bekend bent met Search Engine Optimization (SEO), weet je dat alles draait om zoekwoorden. Hoe beter je gebruik maakt van deze ‘keywords’, hoe hoger je positie in Google (en dus het aantal mensen dat jouw pagina als resultaat ziet). Dit is op 9 december veranderd, toen de nieuwe Google update in Nederland werd uitgerold.
In de BERT update gaat het niet alleen om zoekwoorden, maar juist om de context. De T in de afkorting staat voor Transformers: AI modellen die een woord verwerken in verhouding tot de woorden eromheen. Met de opkomst van Voice Search (bijvoorbeeld via Google Nest, Siri, Alexa, etc.), wordt het steeds belangrijker om te focussen op onze natuurlijke manier van vragen stellen. De nieuwe Google update zal dit soort vragen meer als ‘mens’ kunnen begrijpen, in plaats van als ‘machine’.
Wat betekent dit voor jouw SEO? De volgende aanpassingen kunnen jouw website voorbereiden op de nieuwe update:
1. Optimaliseer interne linkstructuren
Omdat de BERT-update nog meer focust op de toegevoegde waarde van jouw website, is het belangrijk om een duidelijke structuur te hebben. Dit maakt het makkelijker voor Google om te zien waar jouw website over gaat, en dus of jij waardevolle informatie biedt over een bepaald onderwerp. Interne linkbuilding, of het linken van een pagina naar een andere op jouw eigen website, zorgt voor deze structuur. Belangrijk hierbij is dat er niet lukraak wordt gelinkt. De content waar een pagina naartoe verwijst (linkt) moet aansluiten bij de content op de pagina. Is dit niet het geval, dan heeft dit juist weer een negatief effect op de SEO score.
De eerste letter van de BERT-afkorting staat voor ‘Bi-directional’. Dit slaat op de twee richtingen waarin zoekwoorden worden verwerkt: het ene woord bepaalt soms wat het andere woord in deze context betekent, dit kan de zoekmachine begrijpen door de ‘bi-directional’ functie. Dit betekent niet alleen dat Google betere resultaten kan geven aan gebruikers, maar ook dat jouw webpagina een hogere positie zal krijgen als jouw interne links ook in meerdere richtingen werken. Verwijs daarom altijd naar relevante pagina’s binnen jouw site om de context en link-structuur te optimaliseren. Een goed voorbeeld is om op een algemene pagina door te verwijzen naar een blogartikel dat dieper ingaat op hetzelfde onderwerp.
Vergeet externe linkbuilding niet!
Naast de linkstructuur binnen jouw eigen website, is het net zo belangrijk om naar andere (relevante!) websites te verwijzen en vanuit andere relevante websites links naar jouw website te hebben. Zo koppel je jouw pagina’s aan de juiste context, waardoor je betrouwbaarder en beter zichtbaar bent buiten je eigen ‘bubbel’.
Let op: zorg altijd dat de externe websites waarnaar jouw pagina verwijst, betrouwbaar en relevant zijn. Als de informatie op die website niet klopt of niet in dezelfde context past, zal dit jouw website niet verder helpen qua positie in Google.
In de BERT-update gaat het niet alleen om zoekwoorden, maar juist om de context. De T in de afkorting staat voor Transformers: AI modellen die een woord verwerken in verhouding tot de woorden eromheen. Met de opkomst van Voice Search (bijvoorbeeld via Google Nest, Siri, Alexa, etc.), wordt het steeds belangrijker om te focussen op onze natuurlijke manier van vragen stellen. De nieuwe Google update zal dit soort vragen meer als ‘mens’ kunnen begrijpen, in plaats van als ‘machine’.
2. Gebruik synoniemen van trefwoorden
Om teksten niet alleen meer leesbaar te maken voor bezoekers, maar ook waardevoller te maken voor Google, is het gebruiken van synoniemen essentieel. Gebruik niet steeds het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden te herhalen, maar een ander woord met dezelfde betekenis. Zo kan Google gemakkelijk de context bepalen en daarmee sneller bepalen of jouw pagina waardevol is voor iemand’s zoekopdracht. Geen krakende hersens meer over hoe je datzelfde trefwoord nu in nóg een zin gaat verwerken zonder de leesbaarheid te verliezen!
Let op: blijf wel trefwoorden gebruiken. Deze update betekent niet dat je alleen aan de context moet denken, want zonder het woord dat in die context staat, heb je hier niet veel aan. Combineer dus je kennis van huidige SEO technieken (bijvoorbeeld SEO via social media), met deze nieuwe tips.
3. Baseer je teksten op long-tail zoektermen
Vooral als je een klein- tot middelgroot bedrijf hebt, zijn long-tail zoekopdrachten dé kans om organisch boven je concurrentie uit te komen. Door populaire trefwoorden uit te breiden tot een inhoudelijk specifieke opdracht, heb je meer kans dat de mensen die jouw pagina vinden:
- Jouw website zullen bezoeken (en erop actief blijven).
- Whitepapers, e-books en andere content zullen downloaden.
- Zich zullen inschrijven voor jouw nieuwsbrief.
- Een lead of klant zullen worden.
- Überhaupt de intentie hebben om jouw informatie te willen vinden.
Kortom, als je door de juiste doelgroep gevonden wil worden, zijn long-tail zoekopdrachten dé manier!
Short-tail vs long-tail
Maar wat is nu precies het verschil tussen short-tail en long-tail? Dat is eigenlijk vrij simpel:
- Short-tail zoekopdrachten bestaan vaak uit één tot drie woorden, en zijn qua inhoud erg generiek.
- Long-tail zoektermen hebben vier of meer woorden, en zijn inhoudelijk specifiek.
Een voorbeeld van short-tail versus long-tail zoekwoorden: “social media” is een short-tail zoekterm, terwijl “zakelijke social media uitbesteden Nederland” long-tail is. SocialForYou wordt, logischerwijs, beter gevonden op de tweede zoekterm én degenen die deze zoekterm intypen zullen hoogstwaarschijnlijk beter vinden wat zij zochten, dan met de short-tail zoekterm. Een win-win situatie voor beide partijen dus!
SEO-proof teksten laten schrijven door experts
Wil je jouw blogs, landingspagina’s, of andere tekstuele webcontent laten optimaliseren voor de Google BERT-update? De medewerkers van SocialForYou nemen je deze tijdrovende taak graag uit handen! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden, en bekijk onze diensten om te ontdekken wat wij bovendien aan social media uitbesteding bieden voor jouw merk.
Heb jij behoefte aan een expert die dit soort deelbare bedrijfscontent met jou uitdenkt, voor jou opstelt en analyseert? Neem dan contact op met SocialForYou voor de mogelijkheden.