Social media content tips

Mond-tot-mond reclame blijft nog altijd de meest waardevolle werving van nieuwe klanten. Hoewel dit concept in letterlijke zin betekent dat klanten hun waardering voor jouw bedrijf verbaal uiten, is het in dit digitale tijdperk misschien wel belangrijker om ook online belangstelling op te wekken. 

Een effectieve manier om klanten en volgers te inspireren jouw merk online een ‘shoutout’ te geven, is het posten van deelbare bedrijfscontent. In dit blog geven wij 4 tips om jouw content zo interessant en deelbaar mogelijk te maken.

1. Pakkende captions

Wat is een caption? Een caption is de begeleidende tekst bij een post: dit kan een heel uitgebreide tekst zijn (gebruikelijk op LinkedIn), alleen een korte zin (veelvoorkomend in Instagram Stories), of natuurlijk een middenweg.

Het geheim van een goed presterende caption? Zorg ervoor dat de eerste regel zo sterk en aantrekkelijk is dat jouw volgers door willen lezen en het hele bericht willen zien.  Pas daarbij copywriting technieken toe door gebruik te maken van Search Engine Optimization (SEO). Door het schrijven van teksten met bepaalde trefwoorden, word je sneller gevonden door het publiek dat je probeert te bereiken. Zij zoeken namelijk op bepaalde trefwoorden, die jij dan heel toevallig in jouw caption hebt verwerkt!

SEO wordt gebruikt om beter gevonden te worden. Als dat eenmaal gelukt is, wil je die aandacht natuurlijk behouden, en omzetten in (inter)actie aan de kant van de bezoeker.

Hiervoor komen Call-To-Actions, afgekort CTA, van pas: “deel dit bericht als het je heeft geïnspireerd”. Daarnaast zijn emotie-gerelateerde vragen (“wat vind jij?”) ook heel effectief wat betreft interactie. 

Dit zijn makkelijk te implementeren manieren om deelbare bedrijfscontent te maken, omdat het de lezer (soms letterlijk) aanstuurt de gewenste actie te ondernemen. Let erop dat een CTA of vraag wel relevant moet zijn voor de inhoud van het bericht. 

2. Mond-tot-mond reclame door interactiviteit

Call-To-Actions en vragen op basis van emoties of meningen zijn goede onderdelen, omdat het de interactiviteit van een post aanwakkert. Aanvullende manieren om interactie op te wekken, zijn bijvoorbeeld winacties, samenwerkingen, Q&A’s, en polls:

  • Winacties maken jouw content deelbaar door dit expliciet als voorwaarde te noemen: “regels om deel te nemen: 1. Volg ons account 2. Deel dit bericht 3. Laat een reactie achter”.
  • Samenwerkingen met andere accounts zorgen voor interactiviteit met het netwerk van de ander. Vaak geven accounts elkaar een ‘Shoutout’ (een soort aanbeveling, of uiting van waardering) of combineren ze de samenwerking met een gezamenlijke winactie.
  • Q&A’s (Questions & Answers) en polls zijn een goede manier om niet alleen interactie te krijgen, maar ook inzicht in de wensen en verwachtingen van jouw (potentiële) volgers. Op basis van poll resultaten en veelgestelde vragen kun je de content aanpassen naar hun wensen en daarmee een hogere waarschijnlijkheid creëren dat de content gedeeld wordt.

SEO wordt dus gebruikt om beter gevonden te worden. Als dat eenmaal gelukt is, wil je die aandacht natuurlijk behouden, en omzetten in (inter)actie aan de kant van de bezoeker.

3. Visuals als deelbare bedrijfscontent

Zorg voor zoveel mogelijk visuele content; Tweets met afbeeldingen worden bijvoorbeeld 150% meer gedeeld dan tweets zonder afbeeldingen (Bron). Op Facebook is dit niet anders: Posts met afbeeldingen krijgen 2.3x meer interactie dan zonder (Bron). Voeg dus een afbeelding toe om jouw post van gewone- naar deelbare bedrijfscontent te laten gaan.

Dat visuele content zoveel beter presteert is geen toeval: psychologische onderzoeken hebben aangetoond dat van alle informatie die naar ons brein wordt gestuurd, 90% visueel is (Bron). Én dat we visuele content veel makkelijker opnemen en onthouden dan tekst (Bron). Je boodschap visueel overbrengen zorgt dus dat jouw content langer in de gedachten van potentiële klanten blijft hangen! Een handige tool om mooie visuele content te maken is Canva

Het visueel maken van informatie is niet alleen een manier om het meer deelbaar te maken, maar ook om ‘saaie’ inhoud aantrekkelijk te maken. Lees hier meer over in onze Blog: 5 Tips hoe maak je saaie content sexy?

4. Bedrijfscontent persoonlijk maken

In een zee van bedrijfsaccounts is het moeilijk om niet precies hetzelfde te doen als anderen. Bovenstaande tips kunnen namelijk door elk bedrijf worden ingezet. Daarom is het belangrijk om een persoonlijk tintje te geven aan jouw zakelijke social media. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar eigenlijk is het heel logisch.

Elk bedrijf heeft een bepaalde cultuur, missie en visie, en is trots op haar hardwerkend personeel. Als jouw bedrijf haar unieke filosofie en prestaties op een menselijke manier in een post (of beter, het hele account) kan verwerken, is het voor (potentiële) volgers duidelijk waar het bedrijf voor staat. Dat maakt de connectie tussen de volger en het merk sterker, waardoor de volger meer reden voelt de content te delen.

Voorbeelden van persoonlijke content in een bedrijfscontext zijn:

  • een medewerker die een cursus of diploma heeft behaald (dit laat zien wat jouw bedrijf haar werknemers aanbiedt)
  • een nieuwe aanwinst in het team (dit geeft aan hoeveel waarde jouw merk hecht aan nieuw talent)
  • een bedrijfstraining (dit laat zien dat je bedrijf investeert in waardecreatie)
  • een teambuildingsuitje of wat je doet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (dit laat zien hoe je investeert in samenwerken, werkgeluk en welke waarde je hecht aan duurzaamheid)

Maak de missie en visie duidelijk en geef een kijkje achter de schermen in een organisatie met een fijne bedrijfscultuur. Dus, wil jij dat jouw merk online meer bereik, meer tractie en vooral leuk gevonden wordt? Verwerk dan deze 4 principes in jouw content planning en creatie!

Content creatie voor social media uitbesteden?

Heb jij behoefte aan een expert die dit soort deelbare bedrijfscontent met jou uitdenkt, voor jou opstelt en analyseert? Neem dan contact op met Social For You voor de mogelijkheden.