Organisch bereik via social media, hoe doe je dat?

Steeds meer bedrijven zien het belang van social media en willen daarom daarom snel op de social-trein springen. Het is uitdagend om deze kanalen echt te laten presteren en daadwerkelijk nieuwe leads te krijgen of meer volgers. Hier en daar een berichtje plaatsen werkt misschien voor korte tijd, maar op de lange termijn verandert er niets. Om op de lange termijn meer potentiële klanten te bereiken, moet organische groei plaatsvinden. In dit blog lees je hoe je organisch meer bereik via social media kunt realiseren.

Betaalde groei is het tegenovergestelde van organische groei via social media. Met betaalde content (d.m.v. advertenties) wordt betaald voor de inhoud om deze te verspreiden en aan jouw doelgroep te laten zien. Organische content, wordt verspreid zonder ervoor te betalen.  Deze content ‘popt’ op in het social media kanaal wanneer deze content relevant voor je is. Door organische groei (met organische content) als strategie in te zetten, leg je de nadruk op aantrekkelijke en relevante content. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je verder in dit blog (3 C’s).

1. Content moet goed en aantrekkelijk zijn

Voor een bedrijfskanaal met weinig volgers en interactie worden soms dure campagnes ingezet om snelle groei te stimuleren. Deze campagnes lijken succesvol, maar in realiteit werkt dit vaak alleen tijdens de looptijd van de campagne. Zorg voor lange termijn groei dus eerst dat jouw bedrijfsprofiel interessant genoeg is om ook na de campagne te blijven volgen. Dit doe je door content te plaatsen die jouw doelgroep interesseert. Deel bijvoorbeeld interessante feitjes over jouw vakgebied, of een video waarin je het bedrijf voorstelt. Verdiep je in de doelgroep door een trefwoordenonderzoek te doen, zodat je bepaalde populaire zoektermen terug kunt laten komen in de tekst.

Onze tip: probeer je boodschap zoveel mogelijk visueel over te brengen. Volgens Venngage’s onderzoek onder 200 marketeers, presteerde originele visuele content zoals infographics namelijk het best.

Volgens onderzoek door Nielsen vertrouwt 78% van de Europeanen de aanbevelingen van bekenden, terwijl maar 32% de advertenties op sociale netwerken vertrouwt.

2. Competentie tonen middels jouw expertise

Om jouw bezoekers een echte connectie met het bedrijf te laten opbouwen, moet je content niet alleen interessant zijn; mensen moeten ook overtuigd zijn van je expertise.

Door bijvoorbeeld blogs te delen over jouw vakgebied, maak je het kanaal (en dus je bedrijf) betrouwbaarder en overtuigender om te volgen. Gebruikers zullen jouw bedrijfsaccount bezoeken voor vakgerelateerde informatie en geïnspireerd raken deze content te delen. En dat delen is belangrijk: 

Volgens onderzoek door Nielsen vertrouwt 78% van de Europeanen de aanbevelingen van bekenden, terwijl maar 32% de advertenties op sociale netwerken vertrouwt. Als je de content die je plaatst dus makkelijk maakt om te verspreiden, zullen volgers sneller jouw content delen met hun netwerk, en daardoor een grotere kans bieden op organische groei van jouw kanaal. 

3. Consistentie in het posten van berichten

Hoe interessant de content op je bedrijfsprofiel ook is, als het maar eens in de maand geplaatst wordt, zullen veel volgers toch afhaken. Regelmatig posten is één van de belangrijkste criteria voor een succesvol zakelijk account met organische groei op lange termijn. Tegelijkertijd moet het natuurlijk ook niet lijken alsof je profiel spam verspreidt.

Volgens Buffer’s onderzoek naar de frequentie van social media posts, verschilt het per platform hoe vaak je moet posten:

  • Facebook – maximaal 2 posts per dag
  • LinkedIn – 1 post per werkdag (ma-vr)
  • Instagram – 1.5 posts per dag (wissel hierbij dus af tussen 1 en 2 posts)

Nu is deze frequentie gebaseerd op de social selling techniek: het ontwikkelen van online relaties als onderdeel van je verkooptraject. Hoewel het groeien van je bedrijfsprofiel in eerste instantie geen deel van het verkoopproces lijkt, kan dit de verkoop wel stimuleren. Hoe meer social media aanwezigheid je bedrijf heeft, hoe meer mensen zullen overwegen van jouw dienst of product gebruik te maken!

Ons advies: maak een contentkalender per sociaal medium. In een contentkalender kun je plannen wanneer je welke post online zet. Zo kun je van tevoren uitstippelen hoe je je content afwisselt! 

Aan de slag met organisch bereik: de 3 C's!

Deze 3 C’s (content, competentie en consistentie) zorgen ervoor dat jouw merk een grotere social media aanwezigheid opbouwt en belangrijker, een connectie creëert met je volgers en potentiële klanten. De enige voorwaarde voor een succesvolle implementatie van deze regels is dan ook: steek er tijd en moeite in om die connectie op te bouwen.

Heb je zelf geen tijd om deze 3 C’s te implementeren, maar wil je wel organisch bereik boosten via social media? Plan een vrijblijvend gesprek met de online marketing experts van SocialForYou om de mogelijkheden van social media outsourcing te bespreken.