Online heisessie voor marketing doelen onze tips
Succes op social media (en op algemeen zakelijk gebied) behalen is zo abstract nog niet, als je maar concrete doelen stelt. Die doelen bereik je een stuk efficiënter als je een goed uitgedacht plan van aanpak hebt. Hoe doet SocialForYou dit? Wij geven je een aantal richtlijnen voor het houden van een productieve heisessie.
Spelregels van een heisessie
De eerste stap die je neemt ter voorbereiding op een heidag, is bepalen volgens welke weg je werkt. Bij SocialForYou gebruiken we graag modellen als SOSTAC en het E-tail aanvalsplan. Beiden zeer toepasbaar voor het bepalen van een online marketing strategie en aanpak. Aan de hand van de verschillende onderdelen in deze modellen, richten we een presentatie in. Deze presentatie is daardoor een soort pad dat de heisessie volgt, zodat alle belangrijke punten aan bod komen en je gericht door kunt.
Verder raden wij aan om een tijdslimiet te stellen. Door te zeggen dat je heidag maximaal 5 uur mag duren, voorkom je dat je te lang blijft hangen bij één onderdeel. Mocht je van jouw team weten dat dit vaak voorkomt, wijs dan iemand aan die het proces begeleidt en de tijd in de gaten houdt. Een andere heisessie tip is het toekennen van rollen. Het maken van notities, het in de gaten houden van de tijd, en het ‘presenteren’ van elk onderdeel zijn bijvoorbeeld taken die je kunt verdelen onder de aanwezigen.
Het E-tail aanvalsplan is een goed model dat als ‘kapstok’ kan dienen voor jouw heisessie over online marketing strategie & plan van aanpak.
Voorbeeld programma heidag online marketing
SocialForYou heeft het programma voor de heisessie opgesteld op basis van handige modellen en jarenlange ervaring. We kunnen de meest recente heisessie als voorbeeld nemen:
1. Modellen
De eerste slides in de presentatie tonen de modellen waarop de verschillende onderdelen gebaseerd zijn. Wanneer een onderdeel lastig lijkt of meer inspiratie vereist, wordt deze slide opnieuw bekeken en brengt de analyse nieuwe inzichten naar boven.
2. Doelstellingen heidag
Nu begint het overleg: Er wordt bepaald welke einddoelen jullie als merk willen bereiken. Denk aan een hoge klantloyaliteit, de nummer 1 in jouw branche worden, of een hoge omzet draaien. Wees niet bescheiden met je doelen, denk groot, maar zet ook achter elk doel binnen hoeveel tijd je dit realistisch gezien wil bereiken.
3. SMART doelen
Na het vaststellen van de einddoelen, is het tijd om SMART doelen te maken. Het halen van een hoge omzet is nogal subjectief. Door je doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden te maken, geef je precies aan aan welke voorwaarden voldaan moet worden om te kunnen zeggen dat het doel bereikt is. Zo kun je een gerichter plan opstellen, én is het een stuk makkelijker te monitoren of je nog goed op weg bent naar het behalen van je doelen.
Een voorbeeld van een goed SMART doel: Voor het eind van dit jaar haalt ons bedrijf minimaal 10% meer omzet dan vorig jaar, door het €1000,- marketing overschot van vorig jaar te investeren in maandelijkse social media marketing.
Zoals je kunt zien, is het doel:
- Specifiek – Het is duidelijk wat er moet gebeuren en door wie.
- Meetbaar – 10% meer omzet ten opzichte van het jaar daarvoor is goed te meten.
- Acceptabel – Het overschot van vorig jaar is een logische aanleiding voor dit doel.
- Realistisch – Het doel is haalbaar.
- Tijdgebonden – Het is duidelijk dat dit voor het eind van het jaar moet worden behaald.
4. Doelgroep
Voordat je je kernboodschap bepaalt, moet je weten aan wie je die boodschap overbrengt. Daarom is een belangrijk onderdeel van je online marketing strategie heisessie – je doelgroep uitwerken. Bij SocialForYou doen we dit, onder andere, aan de hand van persona’s.
Een persona is een personificatie van je doelgroep; vaak denken we te veel aan een groep van meerdere mensen als het om onze klanten gaat, terwijl hun reden om ons product of dienst te kopen juist persoonlijk is. Door een persona te maken, neem je een kijkje in het hoofd van één klant, en bekijk je het echt vanuit hun perspectief. Zo krijg je een gedetailleerder beeld van de pijnpunten en wensen van je doelgroep, én word je gestimuleerd te kiezen wat jouw hoofddoelgroep is.
Zo stel je een persona op:
- Geef je persona een naam, leeftijd, werkveld, woonplaats, en hobby’s. Door het zo realistisch en persoonlijk mogelijk te maken, is het makkelijker om je in te leven in hun wensen.
- Schrijf op wat hun pijnpunten zijn. Waar lopen zij op dit moment tegenaan, dat ze graag makkelijker willen maken of willen elimineren?
- Benoem wat hun huidige oplossingen zijn. Wat doen ze op dit moment om hun pijnpunten te verzachten of tijdelijk op te lossen?
- Stel vast wat de triggers zijn waardoor ze het probleem niet meer aan kunnen en jouw product/service nodig hebben. Wat doet je persona naar aanleiding van deze triggers?
- Bepaal nu de gewenste resultaten. Als je persona eenmaal jouw merk heeft gevonden, wat verwachten ze dan van jou? Wat willen zij bereiken door jouw product/service te gebruiken? Wat is de uitkomst die zij hopen te zien na het worden van jouw klant?
5. De kernboodschap
Jouw merk is uniek. Om dit ook je doelgroep te laten realiseren, moet je de juiste boodschap weten over te brengen. In die boodschap moet naar voren komen wat jouw USP is, en hoe dit het leven van jouw potentiële klant beter maakt. Een USP is een Unique Selling Point, oftewel datgene dat jouw bedrijf, product en/of service uniek maakt. Jouw USP is iets dat concurrenten niet hebben, en ook niet makkelijk kunnen verkrijgen. Het onderscheidt je van de massa.
Na het bepalen van je kernboodschap, moet je vaststellen in welke vorm je deze overbrengt: video’s, blogs, magazines, tv? Bekijk wat het beste past bij jouw merk, en welke het meest samenhangen met je doelstellingen en budget. Binnen dit onderdeel van de heisessie kun je heel uitgebreid verder brainstormen: Waar wordt je boodschap geplaatst (gebruik je bijvoorbeeld Instagram of Pinterest?), en hoe vaak (schrijf je 1 blog per maand of 2 per week?)? Je kunt zelfs al allerlei content ideeën bespreken als je wilt. Maar let op: Houd prioriteiten en ook de tijd in de gaten!
6. Actiepunten na de heisessie
Op basis van alle informatie die nu uitgewerkt is, kun je teamleden aanstellen voor bepaalde taken: wie doet wat? Ga alle slides nog eens langs, en herleidt daaruit wat er gedaan moet worden. Bundel de taken die met elkaar samenhangen tot één verantwoordelijkheid voor één persoon. Zo heb je bijvoorbeeld één teamlid voor content (zowel online als offline, visueel als tekstueel), één voor relatiebeheer (zowel klantenservice als sales) en één voor administratie (zowel financiën als gegevensverwerking).
Online heidag organiseren
Ben jij enthousiast geworden om een heidag te plannen, maar gooit corona roet in het eten? Geen zorgen! Ondanks dat een mooie locatie een heisessie speciaal maakt, kan een virtuele heidag net zo productief zijn.
Een paar extra tips voor een virtuele heisessie:
- Deel de sessie op in twee dagen. Door een dag of een week tussen de sessies, laat je alles uit de eerste sessie nog even bezinken en kun je er rustig op terug komen in deel 2.
- Houd een korte pauze. 4 uur achter elkaar voor je scherm zitten is niet bevorderlijk voor je creativiteit, dus las na 1,5 uur een koffiepauze in of maak even een korte wandeling.
- Gebruik Google Jamboard als digitaal whiteboard. Als je je heisessie via Google Meet doet, kun je gemakkelijk een Jamboard aan je meeting koppelen. Zo hoef je die handige post-its van een persoonlijke vergadering niet te missen in je online brainstorm.
Ondersteuning nodig bij online marketing?
SocialForYou biedt creatieve social media ondersteuning. Van planvorming tot uitvoering. Meer weten over interessante onderwerpen? Lees onze blogs over organisch bereik, Canva, en het uitbesteden van zakelijke social media. Of neem contact met ons op.