Naamsbekendheid vergroten social media: zo doe je dat

De meerderheid (80%) van ondernemers in Nederland is volgens onderzoek van de KVK en Universiteit Utrecht actief op social media met als doel naamsbekendheid vergroten. Social media kan hier inderdaad aan bijdragen, als je het goed aanpakt. Hoe doe je dat?

1. Zet content marketing in

Een Twents onderzoek wijst uit dat content marketing de beste strategie is voor naamsbekendheid vergroten op social media. Het aantal fans en het volume van interacties zijn hierin belangrijke Key Performance Indicators (KPI’s).

Wat is content marketing precies? Content marketing is het maken en verspreiden van informatie voor de consument. Dit kan een blog zijn, een video, een webinar, podcast, noem maar op. 

Door dit soort inhoudelijk interessante content voor jouw klant te maken en verspreiden op social media, kun je dus effectief je naamsbekendheid vergroten.

2. Verplaats jezelf in je doelgroep

Het klinkt logisch en toch vergeten veel bedrijven het: verplaats je in de behoeften van jouw doelgroep.

Te vaak bekijken bedrijven alleen vanuit hun eigen perspectief wat voor boodschap ze willen overbrengen, zonder erbij stil te staan of dit aansluit op de wensen van hun doelgroep. Ga op onderzoek uit. Wat is de reden dat klanten jouw producten of diensten willen? Wat verwachten ze van jouw merk? Welke content willen zij zien op social media?

Hoe meer jouw content aansluit op wat jouw doelgroep interesseert, des te eenvoudiger naamsbekendheid vergroten gaat.

Meer weten over doelgroeponderzoek doen? Lees ons blog Online behoeftes van klanten door doelgroeponderzoek.

naamsbekendheid vergroten social media

3. Maak deelbare content

Weet je waarnaar je doelgroep op zoek is, heb je je content daarop aangesloten en zie je toch nog geen resultaat? Dan is het misschien niet deelbaar genoeg. 

In ons blog Social media content tips geven wij 4 tips om jouw content zo interessant en deelbaar mogelijk te maken. Als jouw volgers je content met hun contacten delen, bereik je een groter publiek en zul je bijna automatisch je naamsbekendheid vergroten.

Is jouw doelgroep in meerdere landen te vinden? Maak je content dan meertalig of volledig in het Engels om het deelbaar te maken voor iedereen.

4. Naamsbekendheid vergroten met herkenbare content

Mooie, interessante content trekt dan wel de aandacht van je doelgroep, maar als naamsbekendheid vergroten je doel is, moet die content wel met jouw merknaam geassocieerd worden. Zorg dus dat jouw content herkenbaar is.

Herkenbare content kun je creëren door:

  • Je logo te verwerken in al je social media designs
  • Standaard merkkleuren toe te passen
  • Consistent hetzelfde lettertype te gebruiken
  • Een kenmerkende schrijfstijl of aanhef in de beschrijving

Zo koppelt je doelgroep elke post meteen aan jouw merk en blijft je naam beter hangen.

5. Bouw een community op

Elke ondernemer weet hoe belangrijk netwerken is. Op social media is dat niet anders. Wil je je naamsbekendheid vergroten, dan moet je jezelf laten zien.

Plaats dus niet alleen content op je eigen kanaal, ga ook in gesprek met anderen. Bouw een connectie op met concullega’s en (potentiële) klanten.

Wacht niet tot mensen jou vinden, door zelf initiatief te nemen zul je veel sneller je naamsbekendheid vergroten op social media.

6. Besteed social media beheer uit

Wil je wel je naamsbekendheid vergroten op social media, maar niet alle tijd en moeite besteden aan bovenstaande tips? Geen zorgen! Besteed social media uit aan SocialForYou.