Het verschil tussen organisch en betaald bereik

Online bereik kan jouw merk enorm helpen op het gebied van imago en sales. Maar hoe bereik je je doelgroep online? Daar zijn twee manieren voor: organisch en betaald. In dit blog vergelijken we de twee, en leggen we uit welke situatie om welke manier vraagt.

Wat is betaald bereik?

De snelste manier om veel mensen te bereiken op Google of social media, is door een betaalde campagne of advertentie in te zetten. Waar je voor betaalt, hangt af van hoe je je promotie inzet:

Cost per mille (CPM) is één van de meest populaire methodes in betaalde online promotie. Bij deze optie betaal je niet per klik, maar per 1000 impressies. Dat betekent dat je een bepaald bedrag betaalt per 1000 vertoningen van jouw advertentie. Dit kan betekenen dat 1000 mensen het hebben gezien, maar ook dat 50 mensen de advertentie 20 keer hebben gezien.

  • Cost per click (CPC) is naast CPM de meest bekende methode. Je betaalt een bedrag voor elke unieke bezoeker die op de advertentie klikt. Hoe meer mensen klikken, hoe meer je betaalt. Zo betaal je dus alleen voor de mensen die echt actie ondernemen.
  • Cost per lead (CPL) gaat nog iets verder dan CPC: je betaalt niet per klik, maar per potentiële klant. Je betaalt dus bijvoorbeeld voor iemand die zich door de advertentie inschrijft voor een nieuwsbrief, een whitepaper download, een offerte aanvraagt of contact opneemt.
  • Cost per sale (CPS) is misschien de meest voordehandliggende methode voor het verhogen van je omzet. Je betaalt hier namelijk voor elke verkoop die via de advertentie voltooid wordt. Deze methode wordt ook wel commissie of affiliate marketing genoemd.
  • Cost per action (CPA) is een minder specifieke vorm van CPL: bij CPA hoeft de actie die de bezoeker onderneemt niet per se een lead te vormen. De actie kan bijvoorbeeld ook het downloaden van een e-book, app of whitepaper zijn. De bezoeker is dan niet meteen een lead, maar heeft wel een waardevolle actie ondernomen waarvoor je betaalt.

Hoeveel zo’n online marketing campagne kost, hangt helemaal af van jou. Heb je geen idee hoeveel geld je hieraan moet uitgeven? Reken dan op (een deel van) 10% van je omzet. Dit is namelijk wat bedrijven gemiddeld aan marketing uitgeven (Bron).

Bij de meeste online adverteerders (bijvoorbeeld Facebook en Google) kun je ook een limiet aangeven: wanneer je dit bedrag hebt bereikt, wordt de campagne automatisch stopgezet. Zo voorkom je te hoge rekeningen wanneer je advertentie goed loopt.

De organische bezoekers en volgers zijn op een oprechte manier bij jouw merk gekomen en zullen dus ook langer loyaal blijven. Bouw met deze mensen een band op en voor je het weet doen zij je promotie voor jou! En dat helemaal gratis.

Wat is organisch bereik?

Je online bereik vergroten hoeft geen geld te kosten: je kunt zeker ook veel mensen bereiken door onbetaalde content op je website en sociale kanalen te plaatsen. Dat is dan ook wat organisch bereik is: het aantal mensen dat je bereikt met onbetaalde content. Geen samenwerkingen, campagnes en advertenties dus.

Een voordeel van organische posts, is dus dat het geen geld hoeft te kosten. Het kost daarentegen wel meer tijd dan de betaalde optie: Als je een advertentie inzet, heb je vaak met één campagne resultaat. Als je ditzelfde resultaat organisch wilt bereiken, moet je tijd steken in het maken van meerdere berichten of pagina’s, die ook nog eens interessant zijn. Betaalde content hoeft niet speciaal te zijn: je betaalt voor de garantie dat het veel mensen bereikt. Organische content moet uniek genoeg zijn om die aantallen te bereiken.

Laat je echter niet afschrikken door de moeilijkheidsgraad van organische zichtbaarheid. Een ander voordeel van organisch bereik is namelijk dat de mensen die je bereikt, ook op de lange termijn geïnteresseerd blijven. Betaalde bezoekers zijn vaak korte termijn resultaten, waardoor je na de campagne weer terug bij af bent. Zo blijf je nieuwe campagnes inzetten, en dus meer geld uitgeven. De organische bezoekers en volgers zijn op een oprechte manier bij jouw merk gekomen, en zullen dus ook langer loyaal blijven. Bouw met deze mensen een band op en voor je het weet doen zij je promotie voor jou! En dat helemaal gratis.

Ga je voor de organische methode? Lees onze gedetailleerde tips om hoger organisch bereik via social media te stimuleren!

Organisch en betaald bereik aan de experts overlaten

Wil je je organische en betaald bereik aan de experts overlaten omdat je geen tijd of kennis hiervan hebt? SocialForYou kan je zowel ondersteunen bij het boosten van jouw organische bereik als betaald bereik middels advertenties via Linkedin, Facebook en Instagram. Bij SocialForYou staat een persoonlijke social expert voor je klaar, die een plan op maat maakt en uitvoert. Bekijk hier wat wij precies voor je kunnen doen!