Content creëren in Canva

Canva is een  populaire tool voor content creatie. Zelfs (of eigenlijk juist) als je geen design skills hebt, creëer je met Canva de mooiste social posts, flyers en presentaties. Canva heeft een gratis en een betaalde versie. Onderstaande functionaliteiten vallen onder de gratis versie. Er zijn zoveel opties binnen dit programma, die wij graag met jou delen!

Optimale formats voor social media: Canva’s Design dimensies

Wanneer je in Canva een nieuw design wilt starten, kun je kiezen voor ‘custom’ dimensies, maar je kunt ook gebruik maken van bestaande designs,  waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De volgende type designs zijn  al in de optimale formaten opgesteld voor social media posts en blogs:

 • Instagram Post (1080×1080)
 • Instagram Story (1080×1920)
 • Facebook Post (940×788)
 • Facebook Cover (2050×780)
 • Blog banner (2240×1260)
 • YouTube Thumbnail (1280×720)

Naast dit lijstje zijn nog veel meer design/content soorten in Canva te vinden. Scroll simpelweg eens door de homepage; binnen elke categorie is wel iets interessants te vinden.

Snel een stijlvolle creatie met Canva’s design templates

Niet alleen de dimensies zijn voor je klaargezet, ook complete sjablonen staan voor je klaar. Of je nu een Q&A op je InstaStories wilt plaatsen, of een gave thumbnail nodig hebt voor je YouTube video, de templates van Canva zijn ‘ready-to-use’. Voeg alleen jouw eigen tekst en/of foto toe, en je hebt je stijlvolle creatie in the pocket!

Maak snel stijlvolle creaties met Canva. 

Personaliseer content met elements, fonts en afbeeldingen

Door de templates te gebruiken, loop je natuurlijk wel het risico dat iemand anders hetzelfde design gebruikt voor hun creaties. Personaliseer daarom eenvoudig door andere kleuren en lettertypes te gebruiken, of stickers en afbeeldingen toe te voegen. Aan de linkerkant van je Canva design is een heel menu met allerlei opties voor het maken van een goede social media post:

 • Templates: hier kun je een ander sjabloon kiezen als deze toch niet goed werkt, of je kunt een tweede template toevoegen aan een nieuwe pagina.

Templates in Canva

 • Uploads: verzamel hier de afbeeldingen die je zelf op je computer hebt staan en in het design wilt plaatsen.

Uploads in Canva

 • Photos: dit is een mediatheek vol rechtenvrije afbeeldingen die Canva aanbiedt. Typ in de zoekbalk het woord waar je een afbeelding voor zoekt, of bekijk welke afbeeldingen populair zijn op het moment.

Canva Photos

 • Elements: deze functie werkt hetzelfde als de Photos optie, alleen dan met figuren. Je kunt een leuke sticker toevoegen, een handige grafiek, of een simpel vierkant. De zoekbalk is hier je beste vriend, maar de ‘Featured’ sectie geeft ook goede inspiratie.

Canva Elements

 • Text: dit spreekt redelijk voor zich, hiermee kun je titels, subtitels en gewone tekst toevoegen. Als je iets naar beneden scrollt, zie je ook suggesties van gecombineerde fonts.

Canva Text functionaliteit

 • Music: vooral op InstaStories is het erg populair om een stilstaand beeld sfeervoller te maken met muziek eronder. In Canva kun je dit al doen voordat je de afbeelding op Instagram plaatst. Een echte one-stop-shop dus, als je het ons vraagt.

Canva gratis versie functionaliteit Music

 • Videos: Wil je je design nog dynamischer maken? Voeg dan via dit paneel een video toe. Ook hier kun je zoeken op trefwoorden, maar ook scrollen door de verschillende categorieën.

Canva functionaliteit Videos

Wil je meer tips over het maken van mooie ‘likable’ content? Check onze blog

Voordelen van de betaalde versie van Canva

Zoals je hebt kunnen lezen, is de gratis versie van Canva dus al heel uitgebreid. Wat heeft de betaalde versie dan nog te bieden? Nou, nóg meer! 

Het voornaamste voordeel van de betaalde versie van Canva (Canva Pro) is dat je merkmateriaal kan uploaden en opslaan (jouw eigen fonts, kleuren, etc.) en in teams kunt werken aan projecten. Dit betekent dat je een stuk makkelijker jouw eigen branding kunt toepassen op je designs. Ook kun je je ontwerpen downloaden met transparante achtergrond, waarvan de afwezigheid in de gratis versie een obstakel kan vormen als je bijvoorbeeld je logo in Canva hebt gemaakt en deze zonder witte achtergrond wilt downloaden.

Daarnaast heb je veel meer elementen en foto’s (400.000 om precies te zijn) die je kunt gebruiken, en zelfs GIFs! Ook kun je je design een ander formaat geven, een unlimited aantal mappen aanmaken en foto’s opslaan, en dan krijg je ook nog prioriteit bij Canva support. Voor de betaalde versie van Canva betaal je €8,99 per maand (per gebruiker) als je jaarlijks betaalt. 

Content creatie uitbesteden?

Heb je geen tijd om met Canva te leren werken of simpelweg geen behoefte om zelf designs te maken? De social media experts van SocialForYou helpen je graag met content creatie voor social media én het ontwerpen ervan. We vertellen je graag meer in een persoonlijk gesprek!