Een blog beginnen, hoe doe je dat? Stappenplan & tips

Een blog beginnen is een effectieve manier om Search Engine Optimization (SEO) toe te passen op je website. Hoe beter de SEO, hoe hoger je jouw website in zoekmachines plaatst. Zo ben je beter zichtbaar voor potentiële klanten.

Door vanaf het begin deze tips te volgen, zorg je ervoor dat jouw blogs opvallen tussen alle anderen.

Waarom een zakelijk blog beginnen?

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen en resultaten van bloggen? Wil jij een zakelijk blog beginnen omdat je precies weet wat het oplevert, of haak je simpelweg aan op een trend van andere ondernemers?

In ons artikel “Scoor beter in Google door SEO blogs” lees je alle redenen voor een blog beginnen.

Stap 1: Kies een onderwerp/zoekwoord

Een logische eerste stap bij een blog beginnen, is het bepalen van het onderwerp. Hier gaat meer tijd in zitten dan je misschien denkt. Zelfs als expert kun je niet een blog beginnen door meteen te gaan typen.

Eerst moet je weten:

  • Voor wie je schrijft: wie is mijn doelgroep, wat willen zij lezen en met welke trefwoorden zoeken zij hiernaar? Bekijk je blog(onderwerp) altijd vanuit het perspectief van jouw doelgroep.
  • Welke boodschap je wilt overbrengen aan de lezers. Moeten zij na het lezen van jouw blog contact opnemen, naar je webshop navigeren, je social media kanalen bekijken, meer blogs lezen? Bedenk van tevoren welke actie je wilt stimuleren, zodat het hele blog dit uitstraalt.

Daarna kun je aan een onderwerp voor je blog beginnen. Houd op basis van je doelgroeponderzoek een brainstormsessie (alleen of met collega’s), om te bepalen over welke onderwerpen je kunt schrijven.

Inspiratie tip: gebruik AnswerThePublic.com, Google Keyword Planner of simpelweg jouw veelgestelde klantvragen om relevante zoekwoorden en onderwerpen voor jouw doelgroep te vinden.

Stel ook categorieën op, zodat je bij nieuwe onderwerpen altijd kunt checken of ze wel binnen de wensen van je doelgroep en het karakter van jouw merk passen.

Canva tip voor de drukke ondernemer: laat een externe social media manager je content planner invullen.

Stap 2: De structuur en lengte van een blog

Een blog beginnen zonder structuur? Voorkom dit. Hierdoor kun je als schrijver en lezer snel de draad kwijtraken. Ons advies: je blog beginnen te structureren met de tussenkopjes en deze later aanvullen met bodytekst.

Met een opsomming van tussenkoppen je blog beginnen, geeft je een duidelijke volgorde en je maakt makkelijker bruggetjes van het ene subonderwerp naar het andere.

Dit helpt ook bij de lengte van je blog: beginnen met tussenkopjes geeft je inzicht in hoeveel woorden elk kopje nodig heeft. Een goed SEO blog heeft namelijk minimaal 300 woorden en het liefst boven de 1000 woorden. 

Stap 3: Pas linkbuilding toe

Een blog beginnen houdt meer in dan alleen een leuk onderwerp kiezen en daarover schrijven. Om hoog in de zoekresultaten te verschijnen, moet je ook relevante links toevoegen, ook wel linkbuilding genoemd.

Hoe werkt linkbuilding?

In elk blog moet gelinkt worden naar een pagina binnen jouw eigen website. Google en andere zoekmachines zien op die manier dat jouw website meer nuttige informatie biedt over dit onderwerp.

Ook is het belangrijk om in elk blog naar een relevante pagina buiten jouw eigen website te verwijzen. Als de website waarnaar jij linkt een betrouwbare bron is, vindt Google jouw pagina ook waardevoller.

Stap 4: Controleren & publiceren

Net zoals een blog beginnen veel voorbereiding nodig heeft, is voor het afronden van een blog ook enige aandacht nodig voordat je het artikel online zet.

SEO score

Om zo goed mogelijk gevonden te worden, moet je Search Engine Optimization (SEO) regels toepassen.

Het trefwoord waarop jij gevonden wilt worden moet bijvoorbeeld 1-3% voorkomen in de tekst. Dit moet goed verdeeld zijn over de tekst en in de koppen en URL terugkomen.

Er zijn enorm veel SEO tips en regels om een hoge SEO score te verdienen met je pagina. Gelukkig zijn er tools beschikbaar zodat je niet alles uit je hoofd hoeft te leren. Met WordPress plugins als Yoast SEO zie je in één oogopslag hoe hoog je SEO score is en wat je nog kunt verbeteren op dat gebied. 

Let op: zelfs bij dit soort tools ontbreken soms nog handige SEO tips. Houd daarom altijd het laatste SEO nieuws in de gaten of huur een expert in voor SEO teksten.

ALT-tekst

Vergeet niet je trefwoord toe te voegen in de ALT-tekst van je afbeeldingen. Deze tekst is bedoeld als plaatsvervanger wanneer een afbeelding niet laadt, of voor slechtziende personen zodat zij met behulp van de ALT-tekst toch weten wat er te zien is.

De ALT-tekst moet dus een omschrijving zijn van wat er in de afbeelding zichtbaar is, maar het is ook een handige plek om je trefwoord te plaatsen. Google scoort jouw pagina namelijk ook hoger als de afbeeldingen de zoekterm bevatten.

Meta teksten

De meta titel en meta-beschrijving zijn ook van belang voor de positie van je blogs. De meta titel en -beschrijving is namelijk wat mensen zullen zien wanneer jouw pagina in de resultaten omhoog komt. 

Zorg dus dat jouw meta titel en -beschrijving het trefwoord bevatten, de juiste lengte zijn en de gebruiker overhalen op jouw link te klikken en het blog beginnen te lezen.

Zelf een blog beginnen of bloggen uitbesteden?

Twijfel je of je bloggen moet overlaten aan een expert, of het zelf in handen kunt nemen? Hier een aantal tips om te evalueren of zelf een blog beginnen een goed idee is, of dat je dit beter kunt uitbesteden.

Je hebt geen tijd/kennis

Een blog beginnen is een tijdrovende taak waar veel kennis voor nodig is. Heb jij de tijd of kennis niet om consistent goed scorende blogs te schrijven? Dan is zelf een blog beginnen geen slim idee.

Jouw persoonlijkheid is de kern van je merk

Als je een coach, personal trainer of ander soort ondernemer bent waarbij jouw persoonlijkheid het middelpunt van je merk is, kun je beter zelf een blog beginnen. Jouw artikelen moeten namelijk net zo persoonlijk zijn als je merk.

Wil je een blog beginnen dat naast persoonlijke teksten ook algemene tips en kennis deelt? Dan kun je dat deel uitbesteden. Zo bespaar je tijd en komt er toch consistent interessante informatie online.

Je ziet er tegenop

Je ziet het belang van een blog beginnen in en toch kun je jezelf er niet toe zetten. Als je simpelweg geen zin hebt in een blog beginnen en bijhouden, moet je dit niet gaan doen. 

Met bloggen uitbesteden sla je twee vliegen in één klap: jij hoeft niets te doen waar je geen zin in hebt en toch komt er regelmatig content online.