Beste social media tool voor bedrijven: Sendible

Wat is de beste social media tool voor bedrijven? Social media is een full-time job: van het bedenken en creëren van content, tot het publiceren en monitoren ervan. Je bent er gerust een hele dag bezig met alles dat bij jouw zakelijke socials komt kijken. Om tijd over te houden voor andere werkzaamheden (of méér social media taken waar je nu niet aan toe komt), is het dus handig als je het een en ander kunt automatiseren. Sendible is één van de tools die dit voor je kan doen, en wij hebben dit mogen testen! Is dit 1 van de beste social media tools voor bedrijven? Lees verder voor een uitgebreide uitleg van de functies, en onze ervaring met deze  planningssoftware.

Wat is Sendible?

Voordat we uitleggen wat Sendible allemaal kan, is een introductie wel zo beleefd. Sendible bestaat al sinds 2009 (vóórdat Instagram überhaupt bestond). Sendible hielp toen vooral bedrijven met het automatisch versturen van blogs en links naar de social media platforms die wel al bestonden (Facebook, Twitter, LinkedIn). Inmiddels biedt Sendible veel meer dan alleen het plannen en automatisch publiceren van content:

 • Engagement beheren
 • Zoekwoorden monitoren
 • Content suggesties ontdekken
 • Rapportages uitdraaien

Sendible’s visie? Elk bedrijf heeft een verhaal en te midden van de overweldigende keuze aan content, is het uitlichten van dit verhaal dé manier om op te vallen. Sendible biedt dus niet alleen alle functies waar wij als social media bedrijf naar op zoek waren, het sluit ook nog eens perfect aan op onze eigen filosofie!

Binnen elke functie van Sendible is een groot aanbod aan automatiseringen en inzichten aanwezig voor zakelijke social media accounts. Hieronder bespreken we elke functie en hoe wij ervaren om hiermee te werken. Een review dus!

Content plannen en publiceren via Sendible kalender

Sendible Kalender social media
functionaliteit Sendible in bulk inplannen
voorbeeld bekijken hoe een post eruit ziet Sendible

Het is inmiddels overduidelijk dat consistent posten bijdraagt aan je social media succes. Hier gaat veel tijd in zitten, zeker als je je content meerdere keren per week op meerdere platforms moet publiceren. Om consistent te zijn, moet je immers een schema aanhouden, en je zult merken dat die vastgestelde publicatie momenten soms nét in de weg zitten van een meeting of andere taken. Sendible biedt hier de perfecte oplossing voor: Je plant al je content in in de kalender, en Sendible publiceert het voor jou. Terwijl jij een belangrijke meeting volgt, wordt je social media post vanzelf online gezet. En dat is niet alles!

Naast het automatisch publiceren, kun je via de Sendible kalender ook:

 

1. In bulk plannenoftewel, je post in één keer inplannen voor meerdere platforms. Je voegt één keer de media en caption toe, en het staat klaar voor alle kanalen. Wil je per kanaal een iets andere (of compleet andere) caption? Dan kun je nog steeds in bulk plannen, want elk platform heeft haar eigen tabblad om de caption en media aan te passen. Voor ons heeft deze functie een hoop tijd gescheeld, die we nu kunnen besteden aan andere taken!

 

 

 

2. Een voorbeeld bekijken van hoe je post eruit zal zien als deze gepubliceerd is. Zo weet je precies waar de tekst wordt afgekapt en hoe je media gepresenteerd wordt. Bovendien raadt Sendible specifieke afmetingen aan per kanaal, die volgens hun onderzoek het beste presteren. Dit zorgt er bij ons voor dat we vrijwel nooit een post na publicatie nog moeten aanpassen en reposten!

Eerlijk is eerlijk: soms ziet de post er nét iets anders uit in Sendible dan op het sociaal medium zelf. Bij ons is dit vooral van toepassing op multimedia LinkedIn posts; bij meerdere afbeeldingen ziet de collage er op LinkedIn iets anders uit dan in de preview, waardoor zijkanten worden bijgesneden. Onze oplossing hiervoor is het gebruiken van Facebook afmetingen voor multimedia posts, en de door Sendible aangeraden afmetingen voor LinkedIn posts met één mediabestand.

post ter goedkeuring versturen Sendible
post afkeuren voorbeeld sendible

3. Een post ter goedkeuring versturen – dit is erg handig als je supervisor en/of opdrachtgever content wil controleren voordat het online komt. Door deze functie kan diegene het bericht goed- of afkeuren.

  • Bij goedkeuring wordt de post ingepland voor automatische publicatie, en bij afkeuring wordt de post uit de kalender verwijderd. Je kunt deze nog wel terugvinden in ‘Tasks for others’.
  • Je kunt bij zowel het versturen van een ‘approval request’, als het afkeuren van een post, een bericht meesturen. Dit geeft ruimte voor mededelingen bij de post, en uitleg bij de afkeuring.

Wij vinden de approval request één van de meest waardevolle functies van Sendible. We hebben dit nog niet gezien bij alternatieven als Hootsuite en Later, terwijl het dé uitkomst biedt voor social media teams die efficiënt op één plek willen samenwerken met elkaar en met klanten. Voordat wij Sendible gebruikten, werden posts naar elkaar verstuurd via zóveel verschillende links en mails dat het soms lastig terug te vinden was. Met de goedkeuringsfunctie van Sendible zien we alles op één plek, en is het veel duidelijker wwelke posts nog op feedback wachten.

kalender filteren sendible

Wij passen aan dit onderdeel vrijwel nooit iets aan. Het is voor ons het meest overzichtelijk om de weergave op maand te laten, en gebruiken de kalender vooral voor de posts die nog gepubliceerd moeten worden. 

De functie die voor ons wel steeds handiger wordt, is het filteren op profielen. Voor hoe meer accounts je Sendible gebruikt, hoe voller je kalender wordt. Door op een specifiek profiel te filteren, breng je het overzicht terug en zie je meteen wat de planning eventueel nog mist.

4. De kalender is te filteren op:

  • Ingeplande berichten
  • Queues (wekelijks herhalende posts)
  • Gepubliceerde posts
  • Teamleden
  • Social media profielen
  • Planning weergave (maand/week/dag)

Social media engagement beheren via je planningstool

Social media engagement planningstool Sendible

Nadat posts gepubliceerd zijn, kun je via Sendible de reacties op die posts zien. Hiervoor hoef je alleen maar naar de Priority Inbox van de social media planner te gaan: hier zijn alle comments op een rij te zien en is direct reageren mogelijk. Wil je in real-time zien wat er gebeurt? Ga dan naar ‘Streams’, hier is het mogelijk om bijvoorbeeld Facebook Messenger berichten te bekijken. Binnen de engagement categorie  van de social media planner is er naast de inbox ook een overzicht van jouw posts, oftewel jouw outbox. Hierin staan:

 • Posts die naar de platforms verstuurd zijn ter publicatie, 
 • Posts die klaar staan om gepubliceerd te worden,
 • Posts uit Queues die wekelijks worden gepubliceerd,
 • Concept posts die nog niet klaar zijn voor publicatie,
 • De kalender van de social media planner (zie vorig onderdeel),
 • En ‘bounced’ posts. Deze zijn verstuurd ter publicatie maar geblokkeerd door het platform. Dit komt vaak doordat je profiel niet de juiste instellingen heeft.

De in- en outbox van Sendible geeft een overzichtelijke toevoeging, maar is geen must-have voor een social media planner. Het reageren op berichten doen wij liever op het platform zelf en van Queues maken wij (nog) geen gebruik omdat onze content geen wekelijkse thema’s heeft. Onze snelkoppeling naar Sendible is dan ook de kalender pagina van de social media planner, waar concepten, geplande berichten en berichten ter goedkeuring in één overzicht te zien zijn.

Sendible zoekwoord monitor en content suggesties

Als de inspiratie even niet wil lukken voor hashtags of nieuwe content, dan helpt Sendible je op weg. Op basis van interesses stelt de social media planner op verschillende manieren een inspiratie-feed voor je samen.

keyword monitor sendible

Via Sendible’s monitor categorie kun je een lijst aanmaken met zoekwoorden waarmee jouw account/merk zich identificeert. De social media planner geeft dan een overzicht van relevante Tweets over die onderwerpen, en of deze een positieve, negatieve of neutrale insteek hebben. Het waardevoller om in plaats van Tweets, Google zoekresultaten te laten zien in de social media planner. Dit is, met een beetje moeite, mogelijk:  met deze instructies kun je een Google Alert aan de keyword monitor toevoegen. Op die manier zie je naast Tweets ook blogartikelen verschijnen. Makkelijker is om het via de content ‘feeds’ in te stellen; lees hieronder hoe dit werkt.

Content inspiratie via social media planner

Wat wij zo fijn vinden aan social media planner Sendible is dat het één plek is voor al onze social media taken. Zo vind je via de content categorie een breed scala aan informatie en inspiratie:

content inspiratie sendible voorbeeld 1
content inspiratie sendible voorbeeld 2
 • Suggesties: Hierin kun je populaire onderwerpen bekijken en binnen de social media planner als favoriet markeren, en zelf onderwerpen zoeken en toevoegen aan jouw lijst. Als je een onderwerp uit je favorieten aanklikt, kun je artikelen en influencers vinden die met dat onderwerp te maken hebben. De artikelen kan de social media planner bovendien filteren op tijd/relevantie, dagelijkse/wekelijkse/maandelijkse prestatie en of het artikel een video bevat.
feeds sendible1
 • Feeds: Naast de (super interessante) feed van Sendible zelf, voeg je aan de rechterkant gemakkelijk andere feeds toe in de social media planner: 
   • Via hashtags nieuwe feeds ontdekken en toevoegen
   • Google Alerts instellen om Google zoekresultaten op bepaalde zoekwoorden te tonen,
   • Specifieke bronnen volgen om updates te krijgen van hun artikelen

Wat wij nog jammer vinden aan deze content categorie van de social media planner, is dat Nederlandstalige hashtags en Google Alerts niet effectief zijn. Je kunt deze wel toevoegen, maar de resultaten zijn vaak niet relevant en niet in het Nederlands. Bij deze functie moet je er dus rekening mee houden dat je alleen Engelstalige inspiratie zult opdoen.

Goed en snel rapportages maken

Het rapporteren van social media resultaten kan veel tijd kosten; je moet niet alleen per kanaal de relevante informatie verzamelen, het moet ook nog eens in een overzichtelijk document komen. Sendible heeft hier veel makkelijkere opties voor, in de Measure categorie van de social media planner:

rapportage sendible
 • De Reports Hub van de social media planner bespaart enorm veel tijd: er zijn kant-en-klare templates met de belangrijkste inzichten in:
  • Social media kanalen (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en YouTube)
  • Totale engagement over alle social media accounts
  • Woorden die jij monitort
  • Website performance via Google Analytics
 • Het is mogelijk om rapportages aan te passen naar jouw wensen. Dit kan via de Report builder van de social media planner. Hiermee kun je de inzichten die het meest interessant zijn verzamelen in een template. Dit template is terug te vinden in ‘My reports’.
 • Als je rapportage data wilt toevoegen van een platform dat niet tussen de Reports Hub staat, kun je deze handmatig uploaden.

We vinden de rapportage categorie van de social media planner één van de beste functies. We kunnen de verslagen personaliseren, het design ziet er professioneel en overzichtelijk uit, en we kunnen de documenten gemakkelijk downloaden of zelfs mailen vanuit de social media planner. Wat bovendien nog erg handig is voor onze klanten, is de ‘Cheatsheet’ die je voor elke rapportage kunt bekijken. Zo weet de ontvanger precies wat bepaalde termen, cijfers en grafieken uitwijzen.

Conclusie: Sendible de beste social media tool

Wij vinden Sendible een erg waardevolle social media planner en de beste social media tool voor bedrijven. Wij hebben niet eerder zo’n uitgebreide software gezien die zo goed gericht was op de werkzaamheden van een social media manager.

Bovendien zijn de kosten van Sendible niet veel hoger dan haar concurrerende social media planners, zoals Hootsuite, waardoor je feitelijk even veel geld betaalt voor meer mogelijkheden.

Ben jij zelf actief met social media en wil je de social media planner uitproberen? Dit kan één maand gratis, inclusief support van de helpdesk. Ben je zelf geen social media expert en wil je dit uitbesteden aan een partij die efficiënt werkt met Sendible? Neem dan contact op met SocialForYou.