Authenticiteit op social media: hoe doe je dat?

authenticiteit op social media

Het is tegenwoordig een uitdaging om consumenten ervan te overtuigen dat je als bedrijf authentiek bent. Consumenten worden geregeld van alle kanten gebombardeerd met onbetrouwbare en irrelevante content. Social media gebruikers zijn op zoek naar betrouwbare en nuttige bronnen. Authenticiteit op social media is daarom heel belangrijk voor een bedrijf.

In dit blog kom je meer te weten over wat authenticiteit op social media precies inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe je jezelf als bedrijf authentieker kan presenteren.

Authenticiteit op social media

Authenticiteit creëren op social media houdt in feite in dat je de ‘echte’ kant van je bedrijf laat zien aan je volgers. Uit voorspellingen over marketing trends blijkt dat er geen ‘perfect samengestelde content’ meer bestaat. Consumenten geven de voorkeur aan het zien en lezen van oprechte, alledaagse gebeurtenissen in de vorm van foto’s of video’s. Denk bijvoorbeeld aan Instagram Stories

Naast het delen van deze momenten, is het ook belangrijk dat een bedrijf een herkenbaar gezicht, herkenbare stem en herkenbare mening heeft op social media. Op deze manier kan het bedrijf de aandacht van de doelgroep trekken. 86% van de consumenten vindt de authenticiteit van een bedrijf heel belangrijk en dit bepaalt voor hen dan ook of ze het bedrijf willen steunen.

De relevantie van authenticiteit op social media

Om te beginnen stimuleert authenticiteit op social media een stijging in sales en helpt het je ROI (Return On Investment) zichtbaar te maken. Als jouw bedrijf een sterke relatie kan opbouwen met mogelijke klanten op social media, is de kans groter dat deze prospects zullen engageren met je content en mogelijk zelfs een aankoop zullen doen. 91% van consumenten zegt dat ze een bedrijf zouden willen belonen voor hun authenticiteit op social media door middel van een investering, een aankoop of een aanbeveling. 

Daarnaast zorgt authenticiteit op social media er ook voor dat je je bedrijf beter kunt visualiseren en presenteren. Dit maakt het makkelijker voor potentiële klanten om een beeld te krijgen van je organisatie. Hoe authentieker de content, hoe groter de kans dat consumenten geïnteresseerd worden en zullen reageren. Op de lange termijn kan authenticiteit op social media ook leiden tot meer klantloyaliteit (bron)

Bovendien zorgt authenticiteit op social media ervoor dat je direct door hebt wie daadwerkelijk geïnteresseerd is in jouw bedrijf en wie niet. Authentiek zijn kan je kwetsbaarder maken omdat het delen van persoonlijke verhalen kan leiden tot kritiek. Aan de andere kant zorgt deze authentieke presentatie er ook voor dat je mensen kan raken die dezelfde mening en visie delen als je bedrijf.

Het stimuleren van authenticiteit op social media

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw bedrijf  authentieker kunt presenteren op social media. Hieronder zetten we er een aantal op een rij:

authenticiteit op social media

1. Stel het team voor aan je volgers

Met behulp van video’s en foto’s kun je de personen laten zien die de kracht van het bedrijf zijn. Op deze manier kom je als bedrijf persoonlijker over en het creëert een bekend gevoel bij volgers. Naast het introduceren van de werknemers, kun je via sociale media ook leuke verhalen delen van hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Uit onderzoek blijkt dat foto’s waar gezichten op staan 38% meer likes en 32% meer comments krijgen op Instagram (bron).

2. Wees open en transparant

Hou de volgers op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het bedrijf, zowel de goede als de wat minder goede ontwikkelingen. Laat ze stukjes zien van hoe het er achter de schermen aan toe gaat en wat je bedrijf doet om hun klanten een goede service te bieden. Door je moeilijkheden te delen met je volgers, geef je hen een gevoel van comfort en het geeft je de mogelijkheid om een ‘veilige haven’ voor ze te zijn. Je komt op deze manier menselijker over als bedrijf.

Probeer je volgers mee te laten denken en vraag ze om hun mening of advies. Deze kwetsbare manier van communiceren genereert vaak veel engagement. Dit komt doordat je als bedrijf de volgers laat weten dat ze inspraak hebben in beslissingen, of dit nu grote of kleine beslissingen zijn. Zij zijn de mensen die uiteindelijk gaan lezen wat je als bedrijf post en zijn daarom de ideale bronnen om advies van te krijgen.

Je hebt vast wel eens gehoord van de uitspraak ‘eerlijkheid duurt het langst’. Cliché misschien, maar wel waar. Geloof het of niet, lezers zullen sneller geneigd zijn om in gesprek te gaan met bedrijven die oprechte, realistische verhalen delen, dan bedrijven die zich voordoen alsof ze perfect zijn en alleen maar positieve dingen meemaken.

3. Kijk naar de concurrent en doe het anders

Soms kan het goed zijn om naar de competitie te kijken en mee te gaan met de trends. Op deze manier voorkom je dat je achterloopt en hou je jezelf in de schijnwerpers voor de potentiële klanten. De vraag is alleen; leidt dit gedrag daadwerkelijk tot meer authenticiteit op social media? Het antwoord is nee. Als je hetzelfde doet als alle anderen, is het niet duidelijk waar jouw merk voor staat en wat er uniek aan is.

Probeer eens een ander plan van aanpak: kijk naar de concurrenten en doe het tegenovergestelde van wat zij doen. Uiteraard is het belangrijk om altijd wel de behoeftes en interesses van de prospecten voor ogen te houden.

Door unieke verhalen te vertellen die andere bedrijven niet kunnen gebruiken, zul je sneller de aandacht trekken en wordt je authenticiteit op social media beter zichtbaar. Mensen kiezen op basis van emotie; de combinatie van foto’s of video’s met een bijzonder verhaal zullen de lezers langer bijblijven dan simpele, vaak voorkomende posts.

4. Praat veel over je klanten en zet ze in de schijnwerpers

Of het nou een review is, een case study of content gemaakt door de klant, het noemen van je klanten kan zorgen voor een sterkere band met je volgers en prospecten. Daarnaast trekt het de aandacht van mensen die dezelfde interesses hebben als jouw bedrijf en biedt het bewijs van expertise.

5. Focus minder op het verkopen en meer op het helpen van klanten

In plaats van het plaatsen van advertenties op social media of het posten van content puur voor de likes, is het handiger om je als bedrijf te concentreren op wat de klant nodig heeft. Neem bij het maken van social media content altijd de klant in gedachte en pas de inhoud van je posts aan op wat zij belangrijk vinden. Vraag jezelf af waarom de klant een bepaalde post zou willen zien en welk voordeel zij eruit kunnen halen. Creëer een logische verhouding tussen de verschillende soorten posts en hun doelen.

6. Schrijf, denk na en schrijf verder

Na het schrijven van je post is het handig om de tekst nog een keer na te lezen en kritisch te beoordelen. Is dat wat ik heb geschreven in lijn met waar mijn bedrijf voor staat? Wat is het doel van de post? Is de content nuttig en interessant voor mijn volgers om te lezen of te bekijken? Vind ik de content zelf interessant en zou ik het lezen als ik een volger van het bedrijf was?

Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen voor publicatie. Na deze afweging kun je ervoor kiezen om de content uit te breiden, te verminderen of aan te passen.

7. Onthoud de kernwaarden van je bedrijf

Door de content op social media aan te passen aan de kernwaarden van je bedrijf, zorg je ervoor dat je als bedrijf consistent blijft in het bericht dat je wilt verspreiden. Daarnaast maak je het makkelijker voor je volgers en potentiële klanten om een connectie te vormen met je bedrijf. Deze connectie kan namelijk moeilijk gelegd worden als de lezers en jij zelf niet weten waar je bedrijf voor staat.

Als er afspraken zijn gemaakt wat betreft het beheren van de social media platforms, hou deze afspraken dan aan en creëer regelmaat. Dit is overzichtelijker voor het bedrijf maar ook voor de volgers/lezers.

Authenticiteit op social media in een notendop

Kort samengevat: in een periode waar steeds meer bedrijven zichzelf zichtbaar maken op social media, is het essentieel om te zorgen dat je authentiek blijft en de klant in gedachte houdt. Een authentiek profiel straalt betrouwbaarheid uit, onderscheidt je van de competitie en creëert meer kans op sales. Naast de financiële voordelen van authenticiteit op social media, zijn er ook andere voordelen zoals een betere relatie met je volgers en klanten, een professionelere uitstraling en meer aanwezigheid online. 

Het stimuleren van authenticiteit op social media kan op verschillende manieren. Introduceer en presenteer het team aan je volgers en wees open en transparant over het bedrijf. Verplaats je in de klant en pas je content aan op hun behoeftes. Blijf trouw aan de kernwaarden van je bedrijf en wees consistent in de communicatie op alle platformen. 

Wil je een helpende hand bij het creëren van meer authenticiteit op social media? SocialForYou helpt je graag verder! Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.